- Forma organizacyjno prawna
- Branża
- PKD 10.85.Z Wytwarzanie gotowych posiłków i dań
- Przedmiot działalności
- Przygotowanie produktu gastronomicznego szybkiej obsługi oraz bardzo dobrej jakości.
- Dane o włascicielach -
- lokalizacja
- (adres)Najbardziej ruchliwe miejsca w mieście, lokal o małej powierzchni do 30m2.
- Planowany rozwój sieciowy oraz stworzenia sieci lokali w centrach handlowych po pozytywnym przyjęciu przez konsumentów.
- Obszar działania
- Na początku trwania działalności planujemy jedynie stworzenia usług gastronomicznych jedynie w obszarze lokalnym, po sukcesie punktu obszar działania
- będzie się zwiekszał.
- Mocne: Oryginalność, orientalność, wykfalikowany presonel z wyoskim doświadczeniem gastronomicznym. Krótki czas oczekiwania na usługę, konkurencyjna cena. Małe zapotrzebowanie na powierzchnie. Zbilansowane produkty.
- Słabe: Konkurencja , brak własnego lokalu,
- Szanse: Stworzenie własne aplikacji mobilnej z kuponami na zestawy. Promocje lojalnościowe, pozyskanie stałych klientów, stworzenie nowego punktu,
- Zagrożenia:
- Warianty strategii rozwoju:
- Pozyskanie przynajmniej 30 stałych klientów w pierwszy miesiąc,
- Otworzenie przynajmniej dwóch punktów po sukcesie pierwszego punktu,
- Pozyskanie dochodów pozwalający na pokrycie wszystkich wydatków oraz zapewnienie dodatkowych zysków pozwalający na rozwój,
- Rozwój produktu i ciągłe poprawianie jego jakości.
- Strategia pozyskania inwestorów:
- - Zaprojektowanie oraz produkcja materiałów reklamowych, wykorzystanie wizerunków osób zajmujących się zdrowym żywieniem do spotów reklamowych,
- - Stworzenie warsztatów kulinarnych dotyczących codziennego odżywiania,
- - Projekt własne strony internetowej oraz aplikacji mobilnej która pozwoli na dalszy rozwój,
- - Ubieganie się o dotacje na rozwój punktu gastronomicznego
- Opis rynku
- Podmiote działające w branży: punkty z kebabami na wynos, pizzerie szybkoobsługowe, kuchnie z daniami na wynos
- Charakterystyka produkowanych towarów:
- Produkt pizzo-podobny, lub pizza włoska. Sprzedaż pizzy dzielonej na równe 6 kawałków, jeden kawałek zajmuję powierzchnię pizzy średnio licząc 1/6, wycinek koła 60* lub inny fragment pizzy - 2/6, 3/6 lub cała pizza.
- Oferowany z różnymi rodzajami ciasta - pszeniczne, ryżowe, kukurydziane lub wegańskie.
- Różne rodzaje składników w tym dopasowane do kultur zagranicznych np nawiązujące do: kuchni Azjatyckiej - z rybami, owocami morza oraz warzywami tamtejszej kultury, kuchni Meksykańskie - kukurydza, wołowina, salsa i tym podobne oraz dopasowane do grup docelowych w tym popularne rodzaje pizzy np:
- Pizza farma, hawajska czy bez żadnych dodatków nie licząc sera.
- Ser występuje w minimalnie 3 gatunkach - w tym na pewno mozzarela i parmezan.
- W lokalu również będą podawane napoje bezalkoholowe.
- Polityka cenowa:
- Prognozowana polityka cenowa opiera się na cenie całej pizzy i jej częściach,
- dla przykładu cena całej pizzy oscyluje w granicach 30 złotych to kawałek(1/6) będzie kosztował 5 złotych. Jednak cena kawałka pizzy ma swoją minimalną granicy przyjęta na poziomie 5 zł, więc gdy cała pizza kosztuje 26 złotych to kawałek kosztować będzie dalej 5 złotych, a nie 4,(33).
- Metoda sprzedaży:
- Głowną metodą sprzedaży będzie dystrybucja w lokalu/lokalach. Poboczną metodą sprzedaży będzie dostarczanie produktu do konsumenta znajdującego się w pobliżu punktu maksymalnie 20 km. Dowozem zajmować będzie się zatrudniony kierowca, lub gdy poptyt na towar będzię mniejszy dla minimalizacji kosztów zajmie się tym jeden z właścicieli. Planujemy również nawiązać współpracę z firmami zajmującymi się rozwozem pożywienia takimi jak - UberEats.
- Narzedzie promocji:
- Stworzenie spotów reklamowych z osobami zajmującymi się dyktowaniem trendów w zdrowym żywieniu.
- Nawiązanie współpracy z stronami zajmującymi się pośrednictwem w sprzedaży produktów gastronomicznych np.: pizzaportal.pl, pyszne.pl
- Nakład inwestycyjny:
- Opłata za czynszu lokalu - znajdz ile
- Wynagrodzenie pozostałych pracowników - 2500 brutto minimum?
- Opłaty za ogrzewanie, prąd, gaz, bieżacą wode - ile?
- Produkty spożywcze - ile?
- Maszyny oraz urządzenia - ?
- Wystrój lokalu- ?
- Źródła inwestowania:
- Pożyczki, dofinansowania, dochód?
- Plan ilościowy
- Średnio dochód na minimalnym poziomie miesięcznym 10 000 zł- dzienny dochód minimalny około 330 zł, planowany dochód średni 20 000 zł - dzienny dochód - 660 zł
- Zaopatrzenie na produkty i usługi:
- - Dzienna dostawa produktów spożywczych,
- -i co?